[amsat-bb] Re: Murphy on my G-5400B control box

Allan Saul allan at rfdesign.co.za
Thu Jul 9 00:52:57 PDT 2009

Hi Sebastian,

I had the same problem on my control box last week.
Turns out there was a shorted turn in the transformer.
Remove the cables to the rotator and LVB tracker and check
you are getting the 11V and 26V AC out of the transformer.
I just sent it down to one of the specialist companies
the re-wind transformers in the area to fix it rather that 
going though the pain of sending it back to Yeasu for 

Best Regards,
Allan Saul ZS1LS

-----Original Message-----
From: Sebastian [mailto:w4as at bellsouth.net] 
Sent: 09 July 2009 01:15 AM
Subject: [amsat-bb] Murphy on my G-5400B control box

Seems I can't get a break from Murphy.

A couple of weeks ago, I received my azimuth rotor & G5400B control  
box back from Yaesu after the rotor had failed.

Yesterday I noticed the control box had turned off, and was generating  
a lot of heat.  Sure enough, I checked the fuse, and it was blow.   
Opening up the case and looking for obvious problems, such as cold  
solder joints, burned components, etc., didn't show anything  
interesting; other than a hot transformer.

Unit blows fuses as soon as they are replaced.

So before I call up Yaesu and am off the air for another 2 or 3 weeks,  
any ideas from someone who perhaps has had the same problem?  I had it  
connected to my LVB tracker, which no longer functions, as I believe  
it gets its power from the control box.

73 de W4AS

More information about the AMSAT-BB mailing list